Workshops

Breakdance

Als je aan een danser vraagt wat dans voor hem of haar betekent, dan hoor je bijna altijd het woord expressie vallen. De essentie van dans wordt over het algemeen benoemd als:

“expressie van de ziel, gesproken door het lichaam en geleid door muziek”.

B-boying, oftewel breakdancing, is één van de kunstelementen van de hiphopcultuur die ontstaan is op straat. Geïnspireerd door verschillende personages op het gebied van sport, televisie, entertainment et cetera, bedachten dansers bewegingen die ongebruikelijk waren en verrassend overkwamen. Een goed voorbeeld is de robot: doordat veel Amerikaanse jongeren in de jaren ’60 naar de tv serie “Lost In Space” keken, wat over robots ging, kopieerden ze de bewegingen van de robot op feesten en evenementen. Er zijn daarnaast meerdere vormen van breakdance, zoals popping & locking, electric boogie et cetera ontwikkeld.

Één van de workshops die Leeuwarder Collectief aanbiedt is breakdance. De workshops worden gegeven door ervaren dansers die veelal lokaal gevestigd zijn.

Graffiti

Wanneer we spreken over het ontstaan van graffiti dan kunnen we verwijzen naar de oudheid waar mensen muurschilderingen maakten om een herinnering achter te laten en te vangen in een tekening. Wanneer we spreken over de urban graffiti die de meeste mensen kennen dan verwijzen we echter naar de legendarische ‘Taki 183’ die bekend staat als de eerste ‘tagger’. Taki begon in de jaren 60 al met het schrijven van zijn tag in de New Yorkse metro’s. De doelstelling van graffiti artiesten is om zo veel, zo groot en zo mooi mogelijk hun stempel te drukken op hun leefomgeving door middel van kleurrijke en ingewikkelde letter- en karakter kunstwerken die ze met spuitbussen aanbrengen. Dit wordt veelal illegaal gedaan, maar de gemeente Leeuwarden heeft ook verschillende plekken omgedoopt tot legale graffiti wanden. Op deze plekken is het toegestaan om graffiti aan te brengen.

De graffiti workshops die Leeuwarder Collectief aanbiedt worden verzorgd door ervaren graffiti artiesten die al enige tijd meedraaien in de graffiti wereld. Tijdens deze workshops krijg je de kans om je met spuitbussen uit te leven op canvasdoeken en je letter design skills flink uit te breiden.

Rap

Rap muziek is immens populair onder jongeren in Nederland. Mede door voorbeeldartiesten van Adje en Boef tot Typhoon en Winne zijn er steeds meer jongeren die zich verdiepen in de kunst van rap muziek. De één doet dit voor faam en geld en de ander vanuit pure passie. Wat je beweegredenen ook zijn, wij zullen je tijdens de rap workshops zoveel mogelijk tools toereiken die je helpen je vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van teksten schrijven, rijmschema’s, ritmes, podium presentatie et cetera.

De rapworkshops die Leeuwarder Collectief aanbiedt worden begeleid door ervaren artiesten die vol enthousiasme te werk gaan.

Beatbox

De kunst van het inzetten van je lichaam als instrument. Deze kunstvorm is ontstaan in New York, voornamelijk in achterstandswijken, waar mensen weinig geld hadden maar wel muziek wilden maken. Grondleggers van deze kunstvorm zijn onder andere Rahzel, Doug E. Fresh en Biz Markey. Zelfs zonder apparatuur of instrumenten kan een bekwame beatboxer voor een feestje zorgen!

De Beatbox workshops die Leeuwarder Collectief aanbiedt worden begeleid door ervaren beatboxers die de meest waanzinnige geluiden weten te produceren tussen neus en lippen door.

Poëzie

Het woord. Dichten en spelen met taal. Hoe zet je jouw gedachten op papier en hoe draag je dit voor aan je publiek?

In de workshop poëzie gaan we bezig met schrijven en voordragen van poëzie.

De deelnemers gaan kennismaken en ervaren dat het niet stoffig en saai is maar een mooie manier is om je uit te drukken.

Verder worden de deelnemers uit hun comfortzone getrokken door ze hun werk te laten voordragen.

Theater

De theaterworkshop staat in het teken van samenwerken en uit je comfort-
zone stappen. Je leert elkaar beter
kennen door middel van verschillende
oefeningen, waarnaast tevens een aan-
tal basistechnieken van toneel en
improvisatie worden behandeld.

Iedere workshop heeft een andere in-
deling, met als uitgangspunt dat de
deelnemers zich meer op hun gemak
voelen met toneel.
Bekend zijn met improvisatie is
handig, maar geen absolute pre.

Yoga

Tijdens de Yoga workshop worden de deelnemers op een actieve manier geïntroduceerd in de duizenden jaren oude Yoga traditie.

De oefeningen uit de workshop zijn gebaseerd op Ashtanga Vinyasa en delen eenzelfde structuur en opbouw. De eerste helft van de workshop richt de aandacht op lichaamsbewustzijn, postuur, flexibiliteit en kracht.

Vervolgens verschuift de focus naar ontspanning van lichaam en geest.

Join the Jam

‘Join The Jam’ is een evenement waar jongeren op een plezierige manier kennis kunnen maken met verschillende elementen van hiphop. In samenwerking met jongeren tussen 12 en 27 jaar, welzijns- en/of onderwijsinstellingen en lokale artiesten is dit evenement gericht op het bevorderen van participatie door middel van hiphop. Tijdens de dag zijn er verschillende activiteiten, zoals workshops (rap, graffiti, dj, breakdance, beatbox), presentaties over relevante thema’s voor jongeren en een jamsessie waarbij jongeren de kans krijgen om hun talent te ontdekken en te presenteren.

 
 

‘Join The Jam’ vindt voornamelijk plaats binnen scholen en wijken. Om aan het werk te gaan met (jongeren)participatie onderzoekt het Collectief de behoeften en signalen van de doelgroep en betrekken we de jongeren bij het voorbereidingsproces van Join The Jam, bijvoorbeeld door mee te denken over leeftijdsgrenzen, aanbod van activiteiten, promotie et cetera. Op deze manier verschaft ‘Join The Jam’ jongeren inzicht in meerdere vormen van (zinvolle) vrijetijdsbesteding. Daarnaast worden de oorspronkelijke cultuurwaarden van hiphop – peace, love, unity, having fun – benadrukt.

Heb jij talent en/of lijkt het je leuk om mee te doen met ‘Join The Jam’? Neem dan contact op met het Leeuwarder Collectief door een e-mail met het onderwerp “Join The Jam” te sturen met je naam en telefoonnummer!

download de folder here

Close Menu