De Wutang Clan van Nederland

Deze week hebben we een interview gevoerd met Ralph Kooistra, beter bekend als Skedel. Sinds zijn 15e levensjaar timmert Ralph druk aan muzikale carrière. Inmiddels is de man 29 jaar jong, en met meer dan 10 jaar in het vak ‘is de ambacht beheert’, aldus Skedel. Gedurende zijn muzikale levensloop heeft Skedel veelal losse tracks en een handjevol videoclips uitgebracht. Het merendeel van zijn werk vloeit voort uit collaboraties tussen de verschillende MC’s en producers die gezamenlijk  de rapformatie No Order vormen.

No Order bestaat uit een tiental leden en wordt volgens Skedel ook wel aangeduid als ‘een soort Wutang-clan van Nederland’. De kern van de groep bestaat uit een vijftal actieve leden waaronder  Dilson, E.T., Red, Youri en Skedel. Op de vraag wat de identiteit van No Order is antwoord Skedel: ‘Het is niet zozeer de stijl of de sound die ons met elkaar verbindt, dit is binnen de groep juist heel divers. Wat ons samenbrengt is een overeenstemming in visie en zienswijze van de wereld. Het belangrijkst is dat het geen je maakt echt is. Hou het bij jezelf, wees authentiek en origineel. Verder is het belangrijk dat je kennis neemt van -en respect hebt voor- waar de Hip Hop cultuur vandaan komt en hoe ze zich ontwikkelt.’

Een recente release van Skedel is de track Skijnwerpers. De hook van deze track luist als volgt:

‘Want jullie staan in de skijnwerpers,

maar schijnt bedriegt niet.

Dat kom je mij vertellen,

ga dan door met wat je doet.’

Over de betekenis van deze hook zegt Skedel het volgende:

“Als jij de boel faked en je bent niet real en je doet het ding niet zoals het hoort dan heeft het geen lange houdbaarheidsdatum. Dus dan kan je even snel geld pakken en succes hebben, maar over 5 jaar kent niemand je meer en wordt je herinnert als die dude die toen een hitje had. Eigenlijk wordt je zo een beetje de Jody Bernal van de hip hop scene.”

Skedel geeft aan dat hij zelf niet in de Hip Hop scene beweegt om groot succes te boeken. Hij wil gewoon zijn verhaal verkondigen. Natuurlijk zou hij het vet vinden om zijn boterham ermee te kunnen verdienen, maar dat is niet de essentie. Bovendien geniet de rapper van vele andere opbrengsten die het de moeite waard maken om zijn leven als MC voort te zetten. Denk hierbij aan alle ervaring die hij heeft opgedaan, zoals voorprogramma’s voor nationale legendes zoals Osdorp Posse en internationale artiesten zoals Madchild.

Met trots vertelt Skedel ons ook nog over een compilatie album dat kort geleden is uitgebracht door het Hip Hop netwerk WeHoudenHetHipHop. Met zijn remix track ‘lees en leer je lessen’ is Skedel terecht gekomen tussen grote namen uit de Nederlandse Hip Hop scene waaronder bijvoorbeeld Brainpower, Extince en Def P.

Momenteel is Skedel druk bezig met het afmaken van zijn EP die tegen het einde van dit jaar klaar zal zijn.  Op deze EP zullen voornamelijk ‘in-house’ collaboraties terecht komen, maar om het geheel meer kleur te geven is de rapper ook contact aan het leggen met diverse talenten uit eigen omgeving. De EP zal een reflectie zijn van het leven van Skedel en zal volgens de rapper een unieke EP worden waarin een nog niet verteld verhaal het daglicht zal zien.

Voor een ieder die zich afvraagt waar de rappers met sterke inhoud zijn gebleven is dit dus iets om naar uit te kijken. Over de titel en verdere inhoud van de EP wil Skedel nog niet veel kwijt, maar de oplettende kijker beschikt waarschijnlijk over meer kennis dan gedacht. In verschillende live optredens zijn namelijk al tracks van de nieuwe EP gebruikt en ook op instagram verschijnen puzzelstukjes die clues bevatten. Hou de boel dus in de gaten!

Ten slotte nog even wat dingen die Skedel nog gezegd wilde hebben:

Allereerst de uitspraak: ‘Hip Hop is niet dood, je moet gewoon goed zoeken naar goeie shit!’

Daarnaast wil de man nog shoutouts doen naar Kuo weh, Abel, E.T., Red, Dilson, Youri en Skav (voormalig lid van stropstrikkers). Verder raad Skedel ieder ten zeerste aan om de ‘Hitler wears hermes’ tapes van westside gunn te checken dit vooral omdat ze controversieel zijn in hun album art work maar trouw zijn aan de rauwe gangster rap. Als laatste raad Skedel ons aan om de rapper Ruby Stacks te checken. “De beste man is in mijn ogen zwaar ondergewaardeerd in Nederland voor zijn Engelstalige skills. Shit is belachelijk” Aldus Skedel.
Tenslotte kun je mij en No Order volgen op facebook als je zoekt naar No Order of Skedel.
En op instagram via @N0_0rder en skedel_no_order.

Close Menu