Stappen vooruit!

Wie is RICH?
M’n naam is Richard, oftewel RICH en ik ben opgegroeid in Stiens. Mijn interesse in Hip Hop komt eigenlijk voort uit de liefde voor Hip Hop van mijn broer. Ik hoorde hem altijd Hip Hop luisteren en langzaam maar zeker verdwenen zijn cdtjes naar mijn kamertje. In het lokale jeugdhonk ben ik eigenlijk begonnen met rappen. Qua hiphop was Stiens in die tijd eigenlijk wel de place to be. Hier begonnen de lokale rappers eigenlijk te battelen in het jeugdhonk terwijl er in Leeuwarden nog niet veel te doen was. Tijdens mijn battle avonturen daar kwam ik een guy tegen uit een dorpje verderop, Daniël. Ik vormde samen met hem RSF (Rap Squad Friesland). We waren fanatiek aan de slag en hebben zelfs een platencontract gekregen. Op deze manier zijn we in voorprogramma’s terecht gekomen van gevestigde namen. Rond ons 17e/18e levensjaar moesten we een keuze maken: gaan we door met Hip Hop of gaan we onze focus verleggen op school en werk voor meer zekerheid in de toekomst? Uiteindelijk zijn we beide onze eigen weg ingeslagen. Ik heb na dit besluit voor geruim 10 jaar geen muziek meer gemaakt. Overigens wel veel geschreven, maar niks uitgebracht. Rond mijn 27ste hebben ik en Daniël voor het eerst weer een track uitgebracht, maar dit hebben we niet doorgepakt. In de tussentijd bleef het bij mij wel kriebelen. Uiteindelijk heb ik het besluit genomen om de muziek weer op te pakken en door te gaan onder de naam RICH.

Hoe omschrijf je RICH?
ik stop veel gevoel in mijn muziek. Ik vind het belangrijk dat mijn muziek echt is. Ik vind het bijvoorbeeld super vet om gitaristen in de studio te hebben. Los daarvan zou ik ook nooit iets kunnen maken wat totaal geen inhoud heeft. Zonder af te geven op iemand, maar soms is het gewoon kut om te zien dat mensen die super muzikaal zijn en super veel moeite in hun teksten stoppen te weinig aandacht krijgen. En dan zie je jonge kids die met een simpele beat en weinig betekenisvolle teksten alle aandacht krijgen.
Hoe kan dat?
Geen idee, de jeugd wil gewoon dat soort dingen horen. Ik kan er niet aan wennen.
In de Nederlandse scene kan ik bijvoorbeeld Fresku wel waarderen, maar verder luister ik niet veel Nederlandse hiphop. Ik grijp al snel terug op de Amerikaanse hiphop. Guys als Kendrick Lamar en Kanye West vind ik vet.

Wat spreekt je zo aan in Hip Hop?
Het vertellen van verhalen en gevoelens. Ik ben zelf geen prater, maar ik kan wel alles wel van me afschrijven. Ik kan al mijn gevoelens en problemen in mijn muziek kwijt. Wat dat betreft heb ik muziek echt nodig. Misschien is dat ook wel wat mist bij de kids van nu die muziek maken. Ze gebruiken het niet meer als therapievorm, maar enkel voor de roem.
Als ik geen muziek zou kunnen maken dan zou ik niet weten hoe ik gevoelens of problemen kwijt moest. Dat ik het kan gebruiken als uitlaatklep hiervoor, dat spreekt me aan in Hip Hop.

Hoe zie jij Hip Hop?
Alles kwam vroeger bij elkaar. Er was verbroedering en eenheid. Je vond ook alles tof van elkaar. Juist omdat de scene nog klein was kende je iedereen en waardeerde je de tijd en moeite die mensen in hun teksten stoppen. Die dingen mis ik wel.  Tegenwoordig is het net alsof je moet haten op wat anderen maken en dat je van iedereen wat moet vinden. Nu is er ook super veel concurrentie. Er zijn zoveel rappers. Ik vind het alleen jammer dat de jongens die echt veel van zichzelf in hun muziek stoppen minder worden gewaardeerd dan nieuwe rappers die weinig inhoudt in hun teksten stoppen. Maar goed iedereen zijn ding. In mijn track ‘zoals zij doen’ zeg ik hier het volgende over:

“Ik ga niet haten op een track, over niemand praten op een track. Ik zie ze haten als een gek, zo van.. die hele scene die is te wack. Vroeger was het beter, vergeet het. Tijden zijn veranderd en dat weet je, geef je, neer.. speel met die beat elke keer, leer, creëer je eigen sfeer!”

 

 

 

 

 

 

Wat trekt je binnen hiphop aan wat je in andere genres niet kan vinden?
Het poëzie stuk van hiphop. Om de dingen zo te schrijven dat het briljant wordt. Ik heb verder geen ervaring met mensen die zingen en hoe zij teksten schrijven, dus daar kan ik niet veel over zeggen. Ik vind het wel super vet om genres te combineren. Heb soms ook bijvoorbeeld een gitarist die normaal rock speelt. Zulk soort samenwerkingen inspireren me en vind ik leuk. Ook het proces van een track maken vind ik gewoon vet. Een dikke beat aanzetten en een papiertje voor je neus en er dan uren in op gaann tot dat het perfect is.
Soms heb je dan ook dat je het super enthousiast naar anderen toestuurt en dat je het dan een dag later terug hoort en denkt van wat is dit van wacke shit en er iets totaal anders van gaat maken. Maar goed dat hoort er allemaal bij en dat houdt het ook leuk.

We hebben er lucht van gekregen dat je bezig bent met een EP, genaamd stappen vooruit. Wat kan je ons hier over vertellen?
Het was niet de bedoeling om deze EP te gaan maken in eerste instantie.  Ik zou met Vincent een producer uit Leeuwarden een EP maken, maar ik ben totaal niet iemand die muziek kan maken onder tijdsdruk. Soms schrijf ik namelijk een maand helemaal niks en soms in 3 dagen genoeg voor die hele maand. Dus we waren met die EP bezig en het voelde echt alsof het moest, er zat te veel druk achter. Dat werkte niet voor mij.  Ik had 3 jaar geleden een beetje een donkere periode. In die periode heb ik veel geschreven. In de teksten die ik daar schreef zag ik dat er een progressie in zat. Het werd steeds wat positiever. Op een gegeven moment had ik een vijftal teksten die goed weergaven dat het langzaamaan beter met me ging. Dit inspireerde me om deze teksten te verwerken tot een EP.
De laatste track van de EP heet ‘Fijn’ waarin ik weer positief in het leven sta. De eerste track daarentegen is behoorlijk negatief en je hoort dat het niet goed met me gaat. Vandaar dat de EP ook ‘Stappen vooruit’ heet. De 5 tracks die erop komen bieden inzicht in de stappen vooruit.
De tape is nu bijna af. Ik ben wel perfectionistisch dus blijf er nog even mee bezig. Ik verwacht de EP binnen twee maanden te releasen.

Wat ga je na de EP doen?
Ik weet nog niet wat ik daarna ga doen, maar ik hoop in ieder geval op veel optredens. Nu heb ik hier en daar wel wat in het noorden maar ik wil graag het land weer intrekken, zoals vroeger.  De muziek blijft voor mij wel een hobby. Ik ben al 30. Ik heb dus niet echt een grote ambitie voor mijn muziek.
Ik schrijf ook vaak teksten voor anderen. Beetje ghostwriting. Dit vind ik ook leuk om te doen. Daarnaast lijkt het me vet om in de toekomst jonge muzikanten te begeleiden. Je ziet vet veel getalenteerde mensen video’s droppen op instagram en daar blijft het dan bij. Het is natuurlijk ook bijzonder lastig om je eigen dingen te promoten en uit te brengen. Laat staan een studio vinden en dat soort dingen. Talenten die daar moeite mee hebben wil ik graag helpen. Neem ze mee de studio in en ga wat maken met ze.

In de video van Fijn was je in het oude slachthuis, waarom daar?
De keuze voor die plek was gebaseerd op de clip van Eminem ‘beautiful’. Die clip speelt zich ook af in oude verlaten gebouwen en dat brengt natuurlijk een hele sfeer met zich mee. Dit wilde ik in essentie ook terug laten komen in mijn video. De clip is geschoten door mijn neefje en een vriend van hem. Ze maakten wel vaak filmpjes maar hadden nog nooit een clip geschoten. Van te voren waren ze al fanatiek aan de slag gegaan en hadden ze allerlei plekjes uitgekozen in het slachthuis waar we zouden schieten.

Ga je nog clips maken voor andere tracks?
Ik heb nog wel één track waar wat meer een verhaal in wordt verteld. Bij deze track wil ik nog wel een clip maken. De verhalende tekst biedt meer mogelijkheden om vertaald te worden in beelden dan de tekst van ‘Fijn’. Voor ‘Fijn’ had ik gewoon een toffe locatie nodig om de clip interessant te maken en met het slachthuis en alle graffiti daarbinnen denk ik dat dat wel gelukt is.

Close Menu