Mijn lichaam is mijn instrument

Wie ben je?
Mijn naam is Lars Bouwman. Ik ben 21 jaar en geboren en getogen in Leeuwarden. Ik hou me al ruim 5 jaar bezig met beatboxen.

Hoe ben je begonnen met het beatboxen?
Ik ben eigenlijk begonnen door een vriend. Hij bekeek allerlei beatbox video’s op youtube en hij is er op die manier achter gekomen dat hij beatboxen super vet vond. Toen hij zich er meer mee bezig ging houden raakte ik ook geïnteresseerd. Ik kwam er al snel achter dat beatboxen wel voor mij was weggelegd. Inmiddels heb ik al flink wat ervaring opgedaan, maar ik zeg niet graag van mezelf dat ik goed ben. Als ik iets vet vind klinken dan doe ik het gewoon en dan maakt het me eigenlijk niet uit of anderen het goed vinden klinken.

Wat is beatboxen, en wat betekent het voor jou?
Beatboxen is het gebruik maken van je stem en je mond om geluiden te creëren. Je zet als het ware je lichaam in als instrument. Door hier een ritme in te vormen creëer je een beat. Dit kan bijvoorbeeld een hiphop beat zijn maar tegenwoordig is het beatboxen zo ver ontwikkeld dat mensen zelfs beats met hun lichaam produceren die een elektronische sound hebben.

Beatboxen is voor mij een manier om me te uiten. Ik heb er niks voor nodig. Mijn lichaam is mijn instrument. Het enige wat handig is om bij je te hebben is een flesje water om je mond vochtig te houden. Daarnaast moet je gedreven zijn en een stel sterke kaken hebben om een beat lang vol te houden.

Zijn er verschillende genres te onderscheiden binnen de beatbox scene?
Ja zeker, kijk muziek bestaat al. Het is dus niet zo dat we het wiel opnieuw uitvinden. Verschillende genres bestaan ook al. Zo nu en dan komen er zelfs nog nieuwe genres aan het licht. Een beatboxer luistert. De geluiden die hij hoort probeert hij te reproduceren met zijn lichaam. Voor een beatboxer zijn er dus eindeloos veel inspiratiebronnen. Een beatboxer bepaald echter zelf waar hij zijn ritmes en inspiratie uithaalt.
Als iemand een UK crime type beat wil creëren dan zal hij zich focussen op de kick en de snare. Als iemand ‘Dubstep’ wil beatboxen dan houd hij een trage bass aan met heftige synthesizers. Een beatboxer legt dus afhankelijk van het genre nadruk op bepaalde instrumentale klanken.

Iedere artiest heeft een eigen specialiteit, een genre waar die zich het liefst mee bezig houdt, heb jij een specialiteit?
Ik vind de meeste uitdaging en het meeste plezier in de genres ‘Drum & bass’ en ‘Dubstep’. Wat ik nog doper vind om te doen is samenwerken met andere artiesten. Als ik rappers tegenkom dan zet ik graag een dope beatbox, zodat ze een ritme hebben om over heen te spitten. Voor mij is er niks vetter is dan dat.

Wat is jouw drive?

Als je zo lang bezig bent met het beatboxen dan krijg je trekjes, voor mij betekent dit dat ik altijd nieuwe dingen aan het uitproberen ben, ongeacht waar ik ben. Improvisatie is van groot belang voor beatboxers. Elk nieuw geluid dat je tegenkomt moet je door middel van oefening vertalen naar beatbox geluiden. Door je hier constant mee bezig te houden blijf je ontwikkelen.

Waar haal je jouw inspiratie uit?
Heel veel muziek luisteren en heel veel naar andere beatboxers luisteren. Ook met andere beatboxers afspreken om gezamenlijk te jammen levert altijd heel veel inspiratie op. Het is zo makkelijk en leuk om te doen. Alles wat nodig is voor zulke bijeenkomsten is een speaker met een microfoon. Eigenlijk haal ik overal inspiratie uit, zo heb ik een fluitend vogeltje leren nadoen en bijvoorbeeld een druppel die in het water valt.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Dan beatbox ik al 10 jaar! Ik hoop dat het nog steeds zo lekker gaat en dat ik nog steeds de creatieve jongen ben die ik vandaag de dag ben. Ik denk dat ik over 5 jaar in ieder geval een tweede of derde plaats heb gepakt op de Nederlandse kampioenschappen. De eerste plaats weet ik niet omdat ik uiteraard veel concurrentie heb die ook iedere dag hard bezig zijn.
Naast een top plek op het NK wil ik ook meer naamsbekendheid voor het beatboxen creëren. In het kader hiervan lijkt het me ontzettend vet om een nieuwe tak toe te voegen aan een platenmaatschappij die zich primair richt op beatboxers.

Wat komt Leeuwarden te kort binnen jouw scene?
In Leeuwarden zijn heel weinig beatboxers, dus wat meer mensen die zich verdiepen in deze kunstvorm kunnen we heel goed gebruiken. Een potentiële oorzaak hiervoor is dat er weinig naamsbekendheid voor beatboxers is. Mensen komen er dus niet snel mee in aanraking waardoor de scène niet snel groeit.

Wat houdt jou op dit moment bezig?

Ik heb niet een specifiek project waar ik me op dit moment mee bezig houd. Ik ben voor nu nog gewoon een student. Ik ben wel dagelijks bezig met beatboxen. Daarnaast ben ik ook veel bezig met het maken van muziek op mijn laptop. Binnen deze twee passies bestaat een mooie wisselwerking: De geluiden die ik door middel van beatboxing creëer kan ik verwerken in de beats die ik produceer.

Close Menu