Urban Raw - Teacher & Pupil

Wie is Karin Pander?

Ik ben de eigenaresse van dansstudio Urban Raw. Vanuit deze positie doe ik eigenlijk van alles. Ik doe bijvoorbeeld de coaching, workshops geven, de choreografie, administratie, onderhoud en de organisatie van danswedstrijden.

Ik heb drie mensen in dienst die een paar uurtjes in de week les geven, en voor de rest doe ik eigenlijk alles zelf!

Je hebt nu een dansschool, maar wanneer ben je zelf begonnen met dansen?

Ik dans eigenlijk mijn hele leven al. Zodra ik me in de woonkamer kon optrekken aan de tafel begon ik al te bewegen. Er stond vroeger dan ook altijd muziek aan bij mij thuis. Na het behalen van mijn zwemdiploma mocht ik pas op dansles. Toen ik vijf of zes jaar was behaalde ik die diploma. Vanaf dat moment ben ik dus ook begonnen met het volgen van danslessen. Vanaf toen begon het eigenlijk allemaal. Ik deed bijvoorbeeld mee aan wedstrijden en optredens. Vanaf mijn 15e levensjaar ben ik naast mijn eigen dansactiviteiten ook les gaan geven. Toen ik een jaar of 20 was ben ik gestopt met zelf optreden. Ik had er simpelweg geen gevoel meer bij. Ik wou gewoon lesgeven en achter de schermen werken.

Wat inspireerde je om een eigen dansschool te beginnen?

Het idee om zelf een dansschool te beginnen kwam eigenlijk door de film Honey. In deze film geeft een jonge meid danslessen en ontwikkelt de ambitie om haar eigen school op te richten. Ik vond dat een supergaaf idee. Ik was altijd veel met kinderen bezig en ook met dansen. Dus toen dacht ik: eigenlijk wil ik dat ook! Ik wil ook mijn eigen dansschool. Zodoende ben ik begonnen met Urban Raw.

Wat zijn binnen jouw carrière belangrijke mijlpalen geweest?

Ik moest een ondernemingsplan maken om Urban Raw te starten. In dit ondernemingsplan moest ik aangeven waar ik over vijf jaar wilde zijn met Urban Raw. Ik heb toen in dat plan neergezet dat ik na vijf jaar 250 leden wilde hebben. Drie maanden na de opening van de dansschool had ik die 250 leden al! Daar was ik super trots op. Vervolgens hebben we dit aantal leden constant op peil gehouden.

Waar ik ook heel erg trots op ben is onze eigen stijl. Urban Raw is niet echt gemaakt voor grote danswedstrijden of wedstrijden die op tv komen. Wij hebben heel erg onze eigen stijl, een eigenwijze manier van dansen. Wij gaan niet echt mee met wat op dat moment mainstream is. Een voorbeeld hiervan is dat nu heel veel dansgroepen bij wedstrijden dancehall in hun dans gebruiken. Wij doen dat niet, wij blijven stug bij de rauwe en basic hiphop.

Hoe werkt de puntentelling bij een wedstrijd waar jullie als Urban Raw aan meedoen?

Bij dansen word je beoordeeld op verschillende punten. Denk hierbij aan uitstraling, synchronie ( hoe gelijk danst de groep), de energie die in de dans zit etcetera. Op elk van zo’n onderdeel kun je 0 tot 10 punten krijgen. Die punten van elk verschillend onderdeel tel je dan bij elkaar op, en de hoogste score die wint! Best simpel eigenlijk.

Als een echte leermeester zet Karin graag één van haar leerlingen centraal tijdens het interview. We vervolgen het gesprek daarom met danseres Selma (11 jaar). Selma danst vanaf haar 5e al bij Urban Raw en doet dit vol passie. Ze neemt deel aan wedstrijden in groepsverband en aan wedstrijden waar ze helemaal alleen danst.

Je begon toen je vijf jaar was, dat is natuurlijk erg jong! Hoe ben je erop gekomen om op dansles te gaan?

Nou eigenlijk danste ik al voordat ik kon lopen. Net als Karin eigenlijk. Zodra ik kon staan begon ik al te bewegen. Ik moest ook eerst mijn zwemdiploma halen van mijn ouders en zodra ik die had gehaald mocht ik op dansles!

 

Je bent nu natuurlijk al een stuk ouder dan dat je was, wat heb je in de tussentijd allemaal gedaan?

Eerst deed ik alleen choreografie, samen met een groepje van mijn leeftijd. Op een gegeven moment begon Karin met old-skool hiphop dansles op vrijdagavond, dat ben ik ook gaan doen. Uiteindelijk ben ik een soort van ontdekt door een docent die mij heeft gevraagd of ik in Amsterdam wou komen dansen.

Naar wie kijk je op als danseres zijnde?

Ik heb niet echt een idool. Ik leer heel veel van mijn medeleerlingen. Verder kijk ik veel video’s van dansevenementen. Ook mijn docenten in Amsterdam vind ik heel goed.

Je was vijf jaar toen je begon met dansen, je bent nu elf, wat wil je allemaal bereikt hebben als je straks zestien bent?

Ik hoop dat ik heel erg groei als danseres, en dat ik in de toekomst grote evenementen kan winnen. En dat ik nog veel ga leren.

Wanneer heb jij je allereerste prijs binnen gesleept?

Dat is nog niet zo heel lang geleden, dat was een danswedstrijd waarbij je moet freestylen. De jury loopt dan langs en noteert hoe je het doet. En daarbij ben ik tweede geworden.

Welke dansstijl vind jij het leukst om te doen?

Hip-hop vind ik heel erg leuk om te doen. Daarnaast is pop and locking één van mijn favorieten.

Wat vinden jou ouders ervan dat je regelmatig naar Amsterdam moet voor je dans carrière?

Mijn ouders vinden het superleuk. Ze doen ook echt veel voor me. Ze brengen me naar Amsterdam of ze gaan met me mee in de trein. Ze zijn mijn grootste fans. Het is soms best moeilijk om elk weekend weer de tijd te vinden om naar Amsterdam te gaan. Maar dat doen ze met alle liefde.

worden.

Close Menu