Vanuit haar functie als platform voor Hip Hop en Urban cultuur faciliteert het Leeuwarder Collectief verschillende workshops op het gebied van graffiti, dans (breakdance, popping & locking), rap, spoken word, poëzie en beatbox. Tijdens deze workshops wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan maatschappelijke thema’s die aansluiten bij de leefwereld van de doelgroep. Dit wordt dan ook gedaan in overleg met op de opdrachtgever.

Mocht u en/of uw organisatie behoefte hebben aan (één van) onze workshops, neem dan contact op door een e-mail te sturen naar info@leeuwardercollectief.nl. Het is raadzaam om een naam en telefoonnummer achter te laten, zodat we contact kunnen opnemen.

Breakdance

Als je aan een danser vraagt wat dans voor hem of haar betekent, dan hoor je bijna altijd het woord expressie vallen. De essentie van dans wordt over het algemeen benoemd als:

“expressie van de ziel, gesproken door het lichaam en geleid door muziek”.

B-boying, oftewel breakdancing, is één van de kunstelementen van de hiphopcultuur die ontstaan is op straat. Geïnspireerd door verschillende personages op het gebied van sport, televisie, entertainment et cetera, bedachten dansers bewegingen die ongebruikelijk waren en verrassend overkwamen. Een goed voorbeeld is de robot: doordat veel Amerikaanse jongeren in de jaren ’60 naar de tv serie “Lost In Space” keken, wat over robots ging, kopieerden ze de bewegingen van de robot op feesten en evenementen. Er zijn daarnaast meerdere vormen van breakdance, zoals popping & locking, electric boogie et cetera ontwikkeld.

Één van de workshops die Leeuwarder Collectief aanbiedt is breakdance. De workshops worden gegeven door ervaren dansers die veelal lokaal gevestigd zijn.

Graffiti workshop      

Wanneer we spreken over het ontstaan van graffiti dan kunnen we verwijzen naar de oudheid waar mensen muurschilderingen maakten om een herinnering achter te laten en te vangen in een tekening. Wanneer we spreken over de urban graffiti die de meeste mensen kennen dan verwijzen we echter naar de legendarische ‘Taki 183’ die bekend staat als de eerste ‘tagger’. Taki begon in de jaren 60 al met het schrijven van zijn tag in de New Yorkse metro’s. De doelstelling van graffiti artiesten is om zo veel, zo groot en zo mooi mogelijk hun stempel te drukken op hun leefomgeving door middel van kleurrijke en ingewikkelde letter- en karakter kunstwerken die ze met spuitbussen aanbrengen. Dit wordt veelal illegaal gedaan, maar de gemeente Leeuwarden heeft ook verschillende plekken omgedoopt tot legale graffiti wanden. Op deze plekken is het toegestaan om graffiti aan te brengen.

De graffiti workshops die Leeuwarder Collectief aanbiedt worden verzorgd door ervaren graffiti artiesten die al enige tijd meedraaien in de graffiti wereld. Tijdens deze workshops krijg je de kans om je met spuitbussen uit te leven op canvasdoeken en je letter design skills flink uit te breiden.

Rap

Rap muziek is immens populair onder jongeren in Nederland. Mede door voorbeeldartiesten van Adje en Boef tot Typhoon en Winne zijn er steeds meer jongeren die zich verdiepen in de kunst van rap muziek. De één doet dit voor faam en geld en de ander vanuit pure passie. Wat je beweegredenen ook zijn, wij zullen je tijdens de rap workshops zoveel mogelijk tools toereiken die je helpen je vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van teksten schrijven, rijmschema’s, ritmes, podium presentatie et cetera.

De rapworkshops die Leeuwarder Collectief aanbiedt worden begeleid door ervaren artiesten die vol enthousiasme te werk gaan.

Beatbox

De kunst van het inzetten van je lichaam als instrument. Deze kunstvorm is ontstaan in New York, voornamelijk in achterstandswijken, waar mensen weinig geld hadden maar wel muziek wilden maken. Grondleggers van deze kunstvorm zijn onder andere Rahzel, Doug E. Fresh en Biz Markey. Zelfs zonder apparatuur of instrumenten kan een bekwame beatboxer voor een feestje zorgen!

De Beatbox workshops die Leeuwarder Collectief aanbiedt worden begeleid door ervaren beatboxers die de meest waanzinnige geluiden weten te produceren tussen neus en lippen door.

Close Menu